Scroll Omlaag Scroll Omhoog
START / Mantelzorgers / De diagnose dementie / Onderzoek naar dementie

Onderzoek naar dementie

Het stellen van een diagnose dementie kan ingewikkeld zijn en lang duren. In dit artikel lichten we toe hoe het krijgen van een diagnose in zijn werk gaat.

Het herkennen van dementie

Het begint vaak met het opmerken van veranderingen door degene zelf of door mensen in de omgeving. Het gaat hierbij vaak (maar niet altijd) om geheugenklachten. Alzheimer Nederland heeft een online geheugentest ontwikkeld voor mensen die zich zorgen maken over hun geheugen.

Klik hier voor de online geheugentest

Onderzoek naar dementie

De huisarts

De keuzehulp ‘Wel of geen onderzoek naar dementie?’ kan je helpen bij de overweging om al dan niet hulp te zoeken voor geheugenklachten bij je huisarts.
Wanneer mensen zich zorgen maken over hun geheugen of mogelijke dementie, gaan ze naar de huisarts. De huisarts kan in sommige gevallen zelf de diagnose dementie stellen. De huisarts kan ook doorverwijzen naar een geheugenpoli in het ziekenhuis. Dit gebeurt vaker bij jongere mensen of als er aanvullende onderzoeken zoals een hersenscan wenselijk zijn.

Klik hier voor de keuzehulp ‘Wel of geen onderzoek naar dementie?’

De geheugenpoli

Wat is een geheugenpoli?

De geheugenpoli is een afdeling in een ziekenhuis voor mensen met geheugenproblemen. Per jaar bezoeken ongeveer 350 mensen de geheugenpoli in Maastricht. Psychiaters, psychologen en andere zorgverleners werken nauw samen op de geheugenpoli. Er wordt gekeken naar de oorzaak van de geheugenklachten en de behandeling hiervan. Het doel is om de kwaliteit van leven kunnen verbeteren voor mensen. Voor een bezoek aan deze poli heb je een verwijzing van de huisarts nodig.

Onderzoek op de geheugenpoli

Op de geheugenpoli onderzoeken we de aard en oorzaak van iemands klachten. Een eerste bezoek aan de geheugenpoli kan best spannend zijn. Wanneer je voor de eerste keer op de geheugenpoli komt, is er een gesprek met een psychiater. Deze vraagt naar mogelijke klachten, de psychiater kan ook lichamelijk onderzoek doen (bijvoorbeeld bloeddruk meten).Er zijn vaak meerdere vervolgonderzoeken;

  • Een onderzoek naar geheugen en denkfuncties door een psycholoog (een zogenaamd neuropsychologisch onderzoek)
  • Bloedafname
  • Een hersenscan
  • In enkele gevallen vindt er een ruggenprik plaats.
  • Soms zijn er meerdere bezoeken aan de geheugenpoli nodig. Al deze dingen samen helpen de arts bij het bepalen of er sprake is van dementie.

Klik hier voor meer informatie over deze methodes.

Behandeling en advies op de geheugenpoli

Naast het stellen van een diagnose is de geheugenpoli wordt ook behandeling gegeven. Voorbeelden van behandeling zijn het voorschrijven van medicatie, en uitgebreid advies hoe het best met de geheugenproblemen of dementie om te gaan. Het Alzheimer Centrum Limburg heeft programma’s ontwikkeld die hier bij kunnen helpen, zoals partner in balans. Ook wordt er voorlichting over de dementie gegeven (psycho-educatie), en de betekenis hiervan voor het dagelijks leven. Bij deze adviezen worden de naasten betrokken.

Klik hier voor meer informatie over medicijnen bij dementie.

Klik hier voor meer informatie over Partner in Balans.