Dementie op jonge leeftijd
Dementie staat soms ook wel bekend als een ouderdomsziekte. Maar soms treft het ook jonge mensen, dit noemen we dementie op jonge leeftijd. Vaak begint dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen de 40-65 jaar. In Nederland zijn er ongeveer 15.000 jonge mensen met dementie op jonge leeftijd. Bij deze vorm van dementie is het verliesproces waarmee mensen dan te maken krijgen heel ingrijpend. Vaak beseffen jonge mensen met dementie beter dat ze ziek zijn. Gevoelens van machteloosheid en frustratie zijn vaak heel heftig.
Wilt u meer informatie over dementie op jonge leeftijd?
Neem hier een kijkje op de website van het Kenniscentrum dementie op jonge leeftijd.
Hoe om te gaan met de gevolgen van dementie?
Een van de manieren om om te gaan met dementie is lotgenoten contact. Door ervaringen uit te wisselen met anderen in soortgelijke situatie kunnen mensen zich meer gesteund voelen. Je staat er immers niet alleen voor al voelt het vaak wel zo aan. Denk bijvoorbeeld aan dingen waar mensen met dementie of mantelzorgers in dagelijks leven tegenaan lopen. Samen vooruit met dementie heeft diverse verhalen van anderen op een rij gezet onder de verhalen knop bovenin.
Op samen vooruit met dementie hebben we dit artikel geschreven over lotgenoten contact.
Lotgenoten contact voor mensen met dementie op jonge leeftijd
In Zuid-Limburg organiseert Hulp bij Dementie een lotgenoten bijeenkomst voor jonge mensen met dementie en hun partners om ze met elkaar in contact brengen. De eerste bijeenkomst wordt gehouden op vrijdagmiddag 25 maart 2022 van 14.00-16.00 aan de Mockstraat 1 in Maastricht.
Bent u geïnteresseerd dan kunt u zich aanmelden bij:
info.maastrichtheuvelland@hulpbijdementie.nl of u kunt zich telefonisch aanmelden bij casemanagers Leroy Verhoeven (06 13542383) of Ine Gijbels (0682224631). Krijgt u de voicemail, spreek dan een bericht in.