Scroll Omlaag Scroll Omhoog
START / Lies en David over stigma rondom dementie

Lies en David over stigma rondom dementie

Lies en David vonden hun eigen manier om de negatieve opvattingen over dementie en het dagelijkse stigma waarmee ze in hun plaatselijke gemeenschap werden geconfronteerd, aan de kaak te stellen.

Lies en haar man David waren ongelukkig en boos over de manier waarop Lies door anderen werd behandeld in de supermarkt en bij de tandarts.  Lies had door haar dementie moeite om de anderhalve-meter-maatregel tijdens de coronapandemie te begrijpen, waardoor andere mensen van streek raakten.  

In een poging om anderen te helpen meer begrip op te brengen voor zijn vrouw en anderen met dementie, schreef David een brief aan de regionale  krant waarin hij hun verhaal vertelde. In zijn brief stelt hij bekrompen opvattingen over dementie aan de kaak en roept hij mensen op om respect te tonen voor anderen die moeite hebben om de anderhalve-meter-maatregel te volgen. In de brief legt hij ook uit dat zijn vrouw ervoor de open te zijn over dat ze dementie heeft.

Lies en David willen mensen graag helpen begrijpen dat niet iedereen met dementie oud en onbekwaam is en in een verzorgingstehuis verblijft. Ze willen dat anderen inzien dat mensen met dementie – ondanks de extra uitdagingen die dementie met zich meebrengt – nog steeds ‘normale’ mensen zijn en alledaagse dingen kunnen doen die we allemaal doen, zoals boodschappen doen en sociale contacten onderhouden.