Scroll Omlaag Scroll Omhoog
Vrouw in de bus

Dementie en vervoer

Informatie over vervoer wanneer je geen auto meer rijdt

Met andere mensen meerijden

Vraag de mensen om je heen of ze je ergens naartoe willen brengen als je een afspraak hebt. Je kan samen ergens naartoe gaan ook zien als een onderdeel van het uitje. Soms heeft iemand meerdere mensen die hij of zij kan vragen voor vervoer. Dit zorgt ervoor dat mensen zich minder bezwaard voelen om iemand te vragen, omdat ze diegene over het algemeen minder vaak hoeven te vragen.

Openbaar vervoer

Reizen met het openbaar vervoer kan door heel Nederland met een OV-chipkaart. Je kan ervoor kiezen om je OV-chipkaart automatisch op te laden. Op deze manier kan je altijd inchecken zonder zelf de kaart te hoeven opladen.

Klik hier voor meer informatie over het automatisch opladen van je OV-chipkaart

De bussen in je woonplaats bieden een laagdrempelige manier om overal te komen. Ze zijn vaak goed toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn. Als je bang bent om je uitstaphalte te missen, kan je bij het instappen aan de buschauffeur vragen om te stoppen bij jouw halte en dit aan te geven.

Als je verder weg wilt reizen en gebruik maakt van de trein, kan je gebruikmaken van reisassistentie. Dan staat er bijvoorbeeld bij een overstap iemand voor je klaar die je op weg helpt naar de volgende trein.

Klik hier voor meer informatie over de NS Reisassistentie

Soms vinden mensen het lastig om in hun eentje gebruik te maken van het openbaar vervoer. Je kan dan een OV-Begeleiderskaart aanvragen, waarmee je altijd iemand gratis mag meenemen in het openbaar vervoer. Omdat deze kaart op jouw naam staat, hoeft het niet altijd dezelfde persoon te zijn die met je mee gaat.

Klik hier voor meer informatie over de OV-Begeleiderskaart

Vervoer op Maat

Voor afstanden van minder dan 25 kilometer is er een deel- of regiotaxi, ook wel Vervoer op Maat genoemd. De Deeltaxi, die je ongeveer twee uur van te voren moet reserveren, is in principe voor iedereen toegankelijk. Het regiovervoer is in elke regio apart geregeld. Soms kan er via de gemeente een verlaagd tarief worden aangevraagd.

Klik hier voor meer informatie over de Regiotaxi

Valys richt zich op mensen met een mobiliteitsbeperking die graag buiten de eigen regio willen reizen. Valys bied drie soorten diensten aan:

  • Valys Vrij: zelfstandig reizen met de taxi en het openbaar vervoer
  • Valys Begeleid: begeleid reizen met de taxi en trein
  • Valys Basis: vervoer van deur tot deur met de taxi

Mensen met een Valyspas kunnen hier 450 kilometer per jaar mee reizen. Er is een mogelijkheid om een hoger kilometerbudget aan te vragen. Om een Valyspas te kunnen aanvragen is vaak een verklaring van de gemeente nodig.

Klik hier voor meer informatie over Valys

Klik hier voor een pdf van het artikel

Klik hier voor een overzicht van alle links uit het artikel