Scroll Omlaag Scroll Omhoog
vrouw acher laptop

Plan vooruit

Zorg ervoor dat wensen worden vastgelegd om in de toekomst makkelijker beslissingen te kunnen nemen.

Bespreek je wensen voor de toekomst met je naaste met dementie

Veel mensen vinden het moeilijk om plannen te maken voor een toekomst waarin veel dingen onbekend zijn. Een toekomst met dementie plannen is nog lastiger. Er komt mogelijk een moment waarop je naaste niet langer in staat is zijn of haar eigen beslissingen te nemen. Hierdoor kan het voor iemand met dementie juist lastiger zijn om over de eigen wensen voor de toekomst te praten.
Soms weet je als naaste niet wat degene met dementie wel en niet zou willen in de toekomst. Hierdoor bestaat de kans dat er tegen de wensen van je naaste in besluiten worden genomen. Of dat je namens je naaste een besluit moeten nemen zonder te weten wat diegene graag had gewild (bijvoorbeeld een besluit over reanimatie).
Door samen met je naaste over toekomstwensen te praten weten jullie beide wat jullie wensen zijn en welke beslissingen je graag zelf wil nemen. Gesprekken hierover zijn vaak moeilijk, maar toch is het belangrijk om ze niet te lang uit te stellen. Bespreek je wensen ook met de huisarts. Het nadenken over je wensen voor zorg en behandeling is lastig. Voor veel mensen is het een proces waar veel tijd en aandacht in gaat zitten. Soms kiezen mantelzorgers ervoor om ook hun eigen wensen voor de toekomst te laten vastleggen.

Klik hier voor de keuzehulp: Verken uw wensen voor zorg en behandeling

Klik hier voor meer informatie over nadenken over wensen voor zorg en behandeling

Maak samen met je naaste beslissingen over de toekomst

Mogelijk komt er een moment waarop je naaste met dementie niet meer in staat is om zelfstandig beslissingen te nemen. Vaak is het dan een naaste die dit van ze overneemt. Als mantelzorger kan dit een eng idee zijn, zelfs al ken je iemand al lang. Wanneer jullie ergens niet hetzelfde over denken wordt het nog lastiger. Wanneer je wensen voor de toekomst samen hebt besproken wordt het voor jou makkelijker om beslissingen voor je naaste te nemen die zijn of haar wensen respecteren.
Zorgverleners zijn vaak betrokken bij het plannen van zorg in de toekomst. Soms maken huisartsen een zorgplan. Dit is gebaseerd op iemands wensen en voorkeuren voor toekomstige zorg. Aan huisartsen en andere artsen is het ook de taak om heldere uitleg te geven over de mogelijkheden en voor- en nadelen van bepaalde keuzes.
Misschien maken jij of je naaste je zorgen over dat je van gedachten verandert als er al plannen voor de toekomst zijn gemaakt. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over keuzes en over of en hoe deze mogelijk nog aan te passen zijn in de toekomst.

Wensen voor later vastleggen

Als je samen met je naaste met dementie hebt nagedacht over  wensen voor later zijn er verschillende manieren om ze te laten vastleggen. Door dit te doen weten jullie zeker dat de mensen in jullie omgeving en zorgverleners op de hoogte zijn van wat jullie belangrijk vinden. Dit helpt hen om de juiste keuzes te maken als wanneer je naaste dat zelf niet meer kan.

Wilsverklaring

Een wilsverklaring is een schriftelijke verklaring waarin staat welke zorg iemand wel of niet zou willen ontvangen in de toekomst. Een wilsverklaring is laagdrempelig omdat deze kan worden opgesteld zonder tussenkomst van een rechterlijke organisatie. Stel je een wilsverklaring op? Dan is het handig om hem ook aan de huisarts te geven, zodat deze op de hoogte is van jouw wensen.

Klik hier voor meer informatie over een wilsverklaring

Klik hier voor meer informatie over het opstellen van een wilsverklaring

Levenstestament

In het levenstestament van je naaste met dementie wordt vastgelegd vast wie namens hem of haar beslissingen mag nemen als je dit zelf niet meer kunt, bijvoorbeeld over persoonlijke, financiële en medische zaken. Soms is een euthanasieverklaring ook onderdeel van een levenstestament.

Wil je een levenstestament opstellen, doe dit dan in een vroeg stadium. Als er te lang gewacht wordt met het opstellen van een levenstestament en je naaste heeft  dementie in een gevorderd stadium is, kan het zijn dat het testament niet meer rechtsgeldig is. Een levenstestament kun je het beste bij een notaris opstellen.

Klik hier voor de checklist levenstestament

Volmacht

Je naaste met dementie kan iemand machtigen om alle financiële zaken namens hem of haar te regelen. Dit heet een volmacht. Een volmacht wordt vaak samen met een notaris opgesteld. Soms is dit onderdeel van een levenstestament

Klik hier voor meer informatie over de verschillende soorten volmachten

Wat als er iets met mij gebeurt?

Het is belangrijk om na te denken wat er moet gebeuren als je zelf niet meer in staat bent om voor je naaste te zorgen. Dit kan veel stress voorkomen op het moment dat je bijvoorbeeld zelf onverwachts in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Door daar nu over na te denken en mensen in je omgeving daarvan op de hoogte te stellen, bespaar je jezelf een hoop zorgen in de toekomst.

Leef je leven

Het maken van de plannen voor de toekomst kan soms heel confronterend of eng zijn. Het is vaak extra lastig omdat een toekomst onvoorspelbaar lijkt. Toch kan het maken van plannen veel opleveren. Mantelzorgers ervaren vaak meer rust als zij samen met hun naaste een positieve stap vooruit hebben gezet.

Frieda zei: “Ik vond het opstellen van een wilsverklaring verschrikkelijk, omdat het zo ontzettend confronterend was. Maar nu ik het gedaan heb ervaar ik een stuk meer rust. We hebben onze kinderen betrokken en die hebben nu ook meer grip op de situatie. Ik weet niet wat de toekomst ons precies gaat brengen, maar we genieten van elke dag die we nog samen hebben.

Klik hier voor een pdf van het artikel

Klik hier voor een overzicht van alle links uit het artikel