Scroll Omlaag Scroll Omhoog
START / Zorgverleners / De diagnose dementie / Veelvoorkomende misvattingen over dementie

Veelvoorkomende misvattingen over dementie

Als zorgverlener is het nodig om soms fabels on onjuiste informatie rondom dementie te ontkrachten.

Mensen met dementie en hun mantelzorgers weten soms niet goed wat dementie precies is of hoe het hun leven gaat beïnvloeden. Soms is het nuttig om veelvoorkomende misvattingen samen te bespreken. Dit biedt handvatten om er mee om te gaan.

Klik hier voor informatie voor mensen met dementie en mantelzorgers over misvattingen rondom dementie

Dementie is hetzelfde als veroudering

Leg uit dat problemen met het geheugen of denken heel normaal zijn bij het ouder worden, zoals vergeten waar de sleutels zijn of meer moeite hebben om op namen te komen. Het verschil tussen veroudering en dementie is dat bij dementie de denk- en geheugenklachten invloed hebben op het dagelijks leven. De verschijnselen zullen erger worden met de tijd, en iemand wordt steeds meer beperkt in zijn of haar mogelijkheden.

Dementie en Alzheimer zijn hetzelfde

Sommige mensen denken dat dementie en de ziekte van Alzheimer hetzelfde zijn. Licht toe dat dementie een overkoepelende term is en de ziekte van Alzheimer een vorm van dementie is. Indien bekend, benoem dan het type dementie dat iemand heeft. Dit kan mensen helpen om de verschijnselen beter te begrijpen, vooral bij vormen van dementie waarbij geheugenklachten niet op de voorgrond staan. Leg uit dat dementie het geheugen en denken beïnvloedt, maar dat er ook fysieke en emotionele aspecten zijn. Uiteindelijk leidt deze combinatie tot beperkingen.

Het is niet nodig om dementie als zodanig te benoemen

Soms vermijden zorgverleners het woord dementie bij het delen van de diagnose. Ze willen bijvoorbeeld iemands gevoelens niet kwetsen. In plaats van dementie omschrijven ze het als vergeetachtigheid. Dit zorgt voor verwarring bij mensen die een diagnose krijgen. Benoem specifiek dat er sprake is van dementie. Dit helpt mensen bij het begrijpen van hun verschijnselen. Kanker wordt tegenwoordig ook kanker genoemd, in plaats van een tumor of kwaadaardige celgroei.

Dementie is hetzelfde als vergeetachtigheid

Probeer duidelijk te zijn over wat dementie is. Het is belangrijk om te benadrukken dat het meer is dan geheugenklachten alleen. Indien bekend is om welke type dementie het gaat, geef dan specifieke uitleg over dit type. Andere veelvoorkomende verschijnselen in een vroeg stadium zijn:

  • Veranderingen in concentratie
  • Moeite met dagelijkse taken, zoals het contant betalen van boodschappen
  • Het volgen van een gesprek of het vinden van de juiste woorden
  • Desoriëntatie in plaats en tijd
  • Verminderd initiatief en verminderde interesse in hobby’s en sociale aangelegenheden
  • Persoonlijkheidsveranderingen, bijvoorbeeld sneller geïrriteerd raken
  • Veranderingen in stemming
  • Problemen met waarnemen

Klik hier voor een lijst met een beschrijving van 10 veelvoorkomende verschijnselen van dementie

Klik hier voor een pdf van het artikel

Klik hier voor een overzicht van alle links uit het artikel