Scroll Omlaag Scroll Omhoog
START / Jan over de dementie van zijn vrouw Jo

Jan over de dementie van zijn vrouw Jo

Jo, de vrouw van Jan, kreeg onlangs de diagnose dementie. Ze zijn beiden in de 60 en leiden samen een druk en actief leven. Jan merkte veranderingen op in Jo’s gedrag en stelde voor dat Jo naar de huisarts zou gaan. Jo was terughoudend, maar tijdens een routineafspraak greep Jan de kans om zijn bezorgdheid te uiten. 

“Voordat Jo de diagnose dementie kreeg, associeerde ik het woord dementie met ‘wanhoop’, ‘zorgen’, ‘angst’, ‘stress’ en ‘eenzaamheid’”.

Maar sinds Jo’s diagnose heeft Jan het gevoel dat hij veel positiever tegen dementie aankijkt. Hij probeert zo goed mogelijk te begrijpen welke veranderingen Jo doormaakt en hoe hij er het beste voor haar kan zijn. Jan realiseert zich ook dat, hoewel hun leven samen nu anders is, ze nog steeds een leven samen hebben waarvan ze volop kunnen en moeten genieten. 

Jan deelt een aantal van de dingen die hij heeft gedaan om zich aan te passen aan zijn leven ter ondersteuning van Jo sinds de diagnose dementie.

“We proberen zoveel mogelijk te genieten van het moment”.

Hoewel er alledaagse klusjes zijn en afspraken in de agenda staan is het belangrijk om de tijd te nemen om dingen te doen waarvan ze genieten. Soms zijn het simpele dingen zoals wandelen, uit eten gaan en vrienden en familie bezoeken. “We bezoeken graag onze achternicht en achterneef die ook dol zijn op speelafspraakjes met oom Jan en tante Jo. Maar het belangrijkste is om met elkaar te praten.

Ik probeer zoveel mogelijk deel uit te maken van Jo’s wereld”.

In plaats van te proberen Jo over te halen om dingen te onthouden of te begrijpen op dezelfde manier als hij, probeert Jan de situatie vanuit Jo’s perspectief te bekijken. Als zij bijvoorbeeld bang is om met vrienden uit eten te gaan, nodigen ze vrienden uit om bij hen thuis te komen eten. Op die manier voelt Jo zich ontspannen en op haar gemak voelen in haar eigen huis en kunnen ze toch tijd doorbrengen met hun vrienden.

“Het belangrijkste is dat er maar één of twee mensen op bezoek komen. Als het er meer zijn, wordt ze bang. Jo vond het altijd heerlijk om naar de bioscoop te gaan, maar daar zijn te veel mensen, de zalen zijn donker en het geluid is hard. Dankzij Netflix kunnen we nog steeds samen van films genieten, maar dan in ons eigen huis.

Jan is gepassioneerd over het uitdagen van negatieve opvattingen over dementie en doet dat elke keer als het gebeurt. Hij wil iedereen, van individuen tot grote organisaties, aanmoedigen om positiever over dementie te denken en zich te richten op wat er nog wél kan.

“Verandering had allang moeten plaatsvinden, maar samen veranderen begint vandaag”.