Scroll Omlaag Scroll Omhoog
START / Mijn bezoek aan een dementie congres

Mijn bezoek aan een dementie congres

Ik ben Sonja Bouten 55 jaar en samen met mijn gezin woon ik in Thorn (Limburg). Graag neem ik jullie mee in een klein stukje uit mijn leven met Jong Dementie.

Op 52-jarige leeftijd heb ik de diagnose ‘Klassieke vorm van Alzheimer’ gekregen. Op dat moment stond ons leven even op z’n kop. Heel even maar, aangezien wij als gezin positief van aard zijn.

In het kader van mijn Jong Dementie heb ik mijzelf 3 jaar geleden de functie ’Ambassadeur Jong Dementie’ gegeven. Inmiddels zie ik deze term vaker voorbij komen. Heel fijn! In dit kader ben ik op uitnodiging van Alzheimer Nederland met mijn man van 17 t/m 20 Oktober op het Europees Alzheimer Congres in Boekarest Roemenië aanwezig geweest.

Voor mij was het de eerste keer dat ik in Europees verband contacten kon leggen met andere belangenbehartigers met dementie. Bijvoorbeeld met Cris & Danny van de Workinggroup of People with Dementia van Alzheimer Europe. De conferentie had 400 deelnemers uit alle landen van Europa. De voertaal was Engels en Duits.

Er waren veel presentaties over de ontwikkelingen op het gebied van dementie: over de zorg, preventie, behandeling, technologie en ook over dementie op jonge leeftijd. Dat laatste had van mij wel wat meer gemogen.

Leuk was dat er een hele grote, goede delegatie uit Maastricht en ook uit Eindhoven was. Veelal super goede jonge onderzoekers. Des te leuker dat een project van het Alzheimercentrum Limburg met hun adoptieproject de ‘Anti Stigma Award’ won. Dit project bestaat er uit dat kinderen op school les krijgen over dementie en vervolgens op bezoek gaan bij mensen met dementie. Zo kregen de kinderen mooi de gelegenheid om samen bij een adoptie oma of opa op bezoek te gaan en leuke dingen te doen. Samen met Alzheimer Nederland zijn ze nu bezig dit over het hele land te verspreiden.

Er was een sterke vertegenwoordiging van mensen met dementie. Ze leidden zelf de workshops en gaven presentaties. Zelf was ik aanwezig met name met het stellen van vragen. En uiteraard ga het de komende periode allemaal delen met mijn lotgenoten van de adviesraad van Alzheimer Nederland waar ik in zit.

Op bovenstaande foto staat Sonja op de voorste rij in het midden

 

 

Klik hier voor meer informatie over het adoptie project