Scroll Omlaag Scroll Omhoog
START / Mensen met dementie / Omgaan met dementie / Dementie en autorijden
Oudere man in de auto

Dementie en autorijden

Informatie over autorijden met dementie

Dementie tast je rijvaardigheid aan

Een rijbewijs hebben en autorijden is voor veel mensen belangrijk, omdat het vrijheid en onafhankelijkheid biedt. Voor sommigen is autorijden een hobby. Voor veilig autorijden heb je een snel reactievermogen, goede coördinatie en probleemoplossend vermogen nodig. Deze gaan allemaal achteruit als we ouder worden. Voor mensen met dementie gaan ze sneller achteruit. Mensen met dementie maken zich vaak zorgen of het nog wel veilig is om te blijven autorijden.

Een keuring bij het CBR

Als je een diagnose dementie krijgt moet je dit aan het CBR doorgeven. Het CBR toetst of je nog veilig de weg op kan. Dit gebeurt vaak door een rijtest te doen in je eigen auto. Voor mensen in een vroeg stadium van dementie is het in principe mogelijk om auto te blijven rijden als ze een verklaring van het CBR hebben. Als je rijgeschikt bent bevonden is je rijbewijs een jaar geldig. Het CBR neemt de volgende dingen mee in het besluit:

  • Een gezondheidsverklaring van het CBR die je zelf invult
  • Een medische keuring van de huisarts of specialist
  • Het CBR kan aangeven dat er een rijtest nodig is
Klik hier voor meer informatie over dementie en autorijden van Alzheimer Nederland
Klik hier voor meer informatie over het rijbewijs, dementie en het CBR
Het is verstandig om je verzekering in te lichten dat je dementie hebt. Als je blijft autorijden zonder dat het CBR weet dat je dementie hebt, kan de verzekering weigeren schade te vergoeden bij ongelukken, ook als jij daar geen schuld aan hebt.

Sommige mensen met dementie besluiten om hun rijbewijs in te leveren

Sommige mensen besluiten zelf of samen met hun naasten om te stoppen met autorijden. Ze maken zich vaak zorgen over de veiligheid in het verkeer, hun rijvaardigheid of het vinden van de weg. Ze voelen zich onzeker in de auto. Stoppen met autorijden is voor veel mensen een moeilijke beslissing. Vaak wordt deze beslissing in overleg genomen met naasten, soms is hier ook een zorgverlener bij betrokken.

Voorbereiden op stoppen met rijden

Je voorbereiden op het stoppen met autorijden kan de beslissing uiteindelijk makkelijker maken. Door erover te praten met de mensen in je omgeving kan je samen zoeken naar alternatieven. Soms stoppen mensen geleidelijk met autorijden. Ze rijden bijvoorbeeld alleen nog maar overdag, korte stukken en naar bekende plekken. Soms combineren mensen autorijden met andere vervoersopties, zoals het openbaar vervoer. Als je twijfelt kun je de Rij Bewust Test invullen. Dit is een korte test die je kan helpen bij het besluit om wel of niet te blijven autorijden.

Klik hier voor de Rij Bewust Test

Sommige mensen mogen niet meer autorijden

Mensen die het vroege stadium van de dementie voorbij zijn mogen niet meer autorijden. Ook als het CBR bepaalt dat je niet rijgeschikt bent moet je stoppen met rijden en je rijbewijs inleveren. In sommige gevallen bepalen naasten van iemand met dementie dat autorijden niet meer verantwoord is en verkopen ze de auto of verstoppen ze de sleutels. Soms zijn mensen boos of verdrietig als ze moeten stoppen met autorijden. Ze hebben het gevoel dat ze een deel van hun zelfstandigheid moeten opgeven, of vinden het zelf niet nodig om te stoppen met autorijden.

Klik hier voor een pdf van het artikel

Klik hier voor een overzicht van alle links uit het artikel