Scroll Omlaag Scroll Omhoog
START / Mantelzorgers / Omgaan met dementie / Dementie en vervoersmogelijkheden

Dementie en vervoersmogelijkheden

Met andere mensen meerijden

Vaak verzorgen mantelzorgers vervoer voor hun naaste. Als er bijvoorbeeld een afspraak is in het ziekenhuis, dan zorgen ze ervoor dat ze meegaan en rijden. Wanneer je als naaste zelf ook niet autorijdt, zijn er wellicht mensen in je omgeving die willen rijden en je naaste met dementie ergens naartoe willen brengen.

Openbaar vervoer

Soms maken mensen met dementie gebruik van het openbaar vervoer. Wellicht kun je dit eerst een aantal keer samen doen als je naaste onzeker is of niet gewend is om te reizen met het openbaar vervoer. Soms vinden mensen het lastig om in hun eentje gebruik te maken van het openbaar vervoer. Je kan dan een OV-Begeleiderskaart aanvragen, waarmee je naaste altijd iemand gratis mag meenemen in het openbaar vervoer. Omdat deze kaart op naam staat, hoeft het niet altijd dezelfde persoon te zijn die met je naaste meegaat.

Een aantal tips die openbaar vervoer makkelijker toegankelijk maken:

  • Een OV-chipkaart met automatisch opladen. Op deze manier kan iemand altijd inchecken zonder de kaart te hoeven opladen.
  • Het openbaar vervoer beperken tot de stad waar je naaste woont. Bussen zijn vaak goed toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn. Bij het instappen kan altijd aan de chauffeur gevraagd worden om te stoppen bij de juiste halte.
  • Het gebruiken van NS Reisassistentie. Bij het reizen met de trein staat er bijvoorbeeld bij een overstap iemand voor je klaar die je naaste pop weg helpt naar de volgende trein.

Klik hier voor meer informatie over het automatisch opladen van je OV-chipkaart

Klik hier voor meer informatie over de NS Reisassistentie

Klik hier voor meer informatie over de OV-Begeleiderskaart

Vervoer op Maat

Voor afstanden van minder dan 25 kilometer is er een deel- of regiotaxi, ook wel Vervoer op Maat genoemd. De Deeltaxi, die je ongeveer twee uur van te voren moet reserveren, is in principe voor iedereen toegankelijk. Het regiovervoer is in elke regio apart geregeld. Soms kan er via de gemeente een verlaagd tarief worden aangevraagd.

Klik hier voor meer informatie over de Regiotaxi

Valys richt zich op mensen met een mobiliteitsbeperking die graag buiten de eigen regio willen reizen. Valys bied drie soorten diensten aan:

  • Valys Vrij: zelfstandig reizen met de taxi en het openbaar vervoer
  • Valys Begeleid: begeleid reizen met de taxi en trein
  • Valys Basis: vervoer van deur tot deur met de taxi

Mensen met een Valyspas kunnen hier 450 kilometer per jaar mee reizen. Er is een mogelijkheid om een hoger kilometerbudget aan te vragen. Om een Valyspas te kunnen aanvragen is vaak een verklaring van de gemeente nodig.

Klik hier voor meer informatie over Valys

Klik hier voor een pdf van het artikel

Klik hier voor een overzicht van alle links uit het artikel