Scroll Omlaag Scroll Omhoog
START / Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk

7 december is de nationale vrijwilligersdag. Vrijwilligers worden in het zonnetje gezet. Maar wanneer is iets nou vrijwilligerswerk en wanneer niet?
Vrijwilligerswerk is werk dat iemand onbetaald en onverplicht doet, voor anderen of voor de samenleving. Belangrijk is daarbij dat het geen winstoogmerk heeft en niet in de plaats komt van een betaalde baan.Iemand met dementie of een mantelzorger kan gebruik maken van een vrijwilliger maar ook zelf vrijwilligerswerk verrichten.

Vrijwilligers voor mensen met dementie en mantelzorgers

Voor velen, ook mensen met dementie en mantelzorgers spelen vrijwilligers een rol. Denk aan een activiteit met stichting Zonnebloem of een maatje van stichting Humanitas voor iemand met dementie. Vrijwilligers geven mantelzorgers de ruimte om even op adem te komen, voorbeelden zijn een maatje of ervaringsdeskundige.

Klik hier voor een overzicht van de verschillende vrijwilligersorganisaties voor mensen met dementie en mantelzorgers.

Vrijwilligerswerk voor mensen met dementie

Som is iemand met dementie of een mantelzorgers ook zelf vrijwilliger. Dit is iets wat in vele vormen mogelijk is en vaak veel voldoening geeft.
Voor mensen met beginnende dementie is er DemenTalent. Via deze organisaties kunnen mensen laagdrempelig bijdragen aan de maatschappij.

Klik hier voor meer informatie over DemenTalent

Vrijwilligerswerk voor mantelzorgers

Er zijn mantelzorgers die hun zorgtaken combineren met vrijwilligerswerk. Dit biedt hen soms ruimte om even iets anders te doen. Sommige kiezen ervoor om vrijwilligerswerk gerelateerd aan dementie te verrichten. Dan hebben gevoel dat ze andere mantelzorgers kunnen helpen met hun ervaring. Bij Alzheimer Nederland zijn veel vrijwilligers actief. Dit zijn soms mensen die in hun omgeving met dementie te maken hebben (gehad), zoals (Ex)mantelzorgers.

Klik hier voor een overzicht van alle vrijwilligersmogelijkheden bij Alzheimer Nederland.