Scroll Omlaag Scroll Omhoog
START / Mensen met dementie / Omgaan met dementie / Wanneer dementie je leven beïnvloedt
oudere vrouw met zoon

Wanneer dementie je leven beïnvloedt

Strategieën en hulp bij een zinvol leven met dementie

Hoe zorg je dat je blijft doen wat voor jou belangrijk is?

Om goed te leven met dementie moet je nagaan wat voor jou belangrijk is in het leven. Dit kan voor iedereen iets anders zijn.

Sandra vindt het belangrijk om op de familieboerderij te blijven werken terwijl Tom het belangrijk vindt om in de ochtend te wandelen en koffie te drinken bij vrienden. Voor Tineke is tijd doorbrengen met haar kleinkinderen belangrijk en Willem sleutelt graag aan zijn auto’s. 

Soms gaat iets dat belangrijk voor je is niet meer zo makkelijk vanwege de dementie. Misschien kun je dit samen met anderen doen, of gebruikmaken van ondersteuning, zodat je dit zo lang mogelijk kan blijven doen.

Klik hier voor meer informatie over het opstellen van een actie plan op samen vooruit met dementie

Strategieën

Veel mensen maken gebruik van strategieën om beter om te gaan met de verschijnselen van dementie. Een kleine aanpassing maakt vaak een groot verschil. Mensen die gebruikmaken van strategieën ervaren vaak meer controle over hun leven.

Willem gebruikt sinds kort een agenda waardoor hij meer overzicht heeft over zijn dag en afspraken niet meer vergeet.

Margriet maakt haar sleutels vast aan haar broek, zodat ze haar sleutels niet meer kwijtraakt en de deur altijd op slot kan doen als ze weggaat.

Liesje liet een nieuwe kookplaat installeren die automatisch uitgaat. Nu hoeft ze zich geen zorgen meer te maken over of ze de kookplaat wel of niet heeft uitgezet na het koken.

Ondersteuning

Bijna iedereen met dementie maakt gebruik van (professionele) ondersteuning. Het juiste type en de hoeveelheid ondersteuning is voor iedereen anders. Vaak verandert de behoefte aan ondersteuning gedurende de tijd.

Bij Jan en Tina zorgde een casemanager ervoor dat Jan nu drie keer per week naar de dagbesteding gaat. Zo heeft Jan een zinvolle daginvulling, terwijl Tina een moment voor haarzelf krijgt.

Voorbeelden van zorgverleners die professionele ondersteuning verlenen aan mensen met dementie zijn

  • Een casemanager
  • Een ergotherapeut
  • Een medisch specialist

Bij het bepalen van de juiste ondersteuning spelen iemands wensen en behoeften een belangrijke rol.

Door gebruik te maken van ondersteuning hebben mensen een betere kwaliteit van leven, zijn ze langer in staat om zelfstandig te blijven en dingen te blijven doen die zij belangrijk vinden. Soms vinden mensen het lastig om ondersteuning te accepteren of vinden ze dat ze geen ondersteuning nodig hebben. Maar als mensen eenmaal ondersteuning krijgen, geven ze vaak aan dat ze dit eigenlijk al veel eerder hadden moeten doen.

De huisarts

Voor ondersteuning bij dementie speelt de huisarts vaak een centrale rol. De huisarts is meestal een eerste aanspreekpunt en zorgt ervoor dat mensen doorverwezen worden naar de juiste ondersteuning. Ook als het gaat over nadenken over een toekomst met dementie is de huisarts betrokken.

Klik hier voor meer informatie over de rol van de huisarts bij dementie

De casemanager

Een casemanager (soms ook wel cliëntondersteuner) is een zorgverlener die mensen met dementie en hun naasten ondersteunt. Hij of zij is vaak nauw betrokken. Een casemanager is voor velen heel belangrijk omdat het een vast aanspreekpunt is. De casemanager kan onder andere ondersteunen in de thuissituatie door vragen te beantwoorden en aanvragen voor ondersteuning, zoals thuiszorg of dagbesteding (en de financiering hiervan), in gang te zetten. De casemanager heeft vaak de functie van wegwijzer in de mogelijkheden voor ondersteuning, wet- en regelgeving en financiën. Vaak wordt een casemanager direct na de diagnose toegewezen

Voor Jan en zijn vrouw zorgde de casemanager voor rust. Dankzij de casemanager hadden ze altijd iemand bij wie ze terechtkonden voor vragen.

De casemanager van Tina zorgde voor thuiszorg, die hielp bij het innemen van de medicijnen. Dit zorgde ervoor dat Tina langer zelfstandig kon blijven wonen.

Klik hier voor een overzicht van welke casemanagerorganisatie actief is bij jou in buurt

Klik hier voor een pdf van het artikel

Klik hier voor een overzicht van alle links uit het artikel